Studiedag Menstruatiearmoede Op School 2021

Op 29 oktober 2021 organiseerde de Vrouwenraad een studiedag waarop alle aandacht ging naar menstruatiearmoede op school en wat we er aan kunnen doen. Verschillende projecten die met de steun van minister Lalieux het initiatief hebben genomen, wisselden good practices uit. Het doel van de studiedag bestond er uit beleidsmedewerkers, directies, leerkrachten, studenten, vrijwilligers,.. uit te dagen en te prikkelen om de handen uit de mouwen te steken. Want een dag school missen omdat je niet over geschikt menstruatiemateriaal beschikt, dat mag niet (meer) voorvallen. Fatima-Zohra Ait El Maâti was onze host van de dag. Het programma zag er uit als volgt: - Onderzoek en cijfers - Artemis Kubala (Vrouwenraad) - Comfortabel Rood Op School - Brecht Mommeyer (Unie Vrijzinnige Verenigingen) - It's Bloody Time - Bo Billiet (Zonta Area 5) - Educatief Pakket Waardig Menstrueren - Chaima Rabhi (Viva-Svv) - Het bredere kader: armoede op school - Nele Schroyen (Netwerk Tegen Armoede) - Samen Tegen Ongestelde Vragen - Ruth Inslegers (Viva-Svv) - Arteveldehogeschool Tegen Menstruatiearmoede - Tim Vanhove (AHS) - Schilders Op Bezoek - Oona Lauwers (CGSO) - Slotwoord door minister Karine Lalieux

Meer info kan je bekomen via info@vrouwenraad.be

 

THE HISTORY OF HER STORY- Hoe vrouwen een nieuwe thuis bouwen
Een film en een boek dat is het resultaat van een samenwerking tussen de Vrouwenraad en 21 vrouwelijke vluchtelingen komende uit vijftien landen. Deze moedige vrouwen vertellen hoe zij met vallen en opstaan een nieuwe thuis bouwen waar ze een toekomst voor zichzelf zien. Een thuis zoeken betekent een plek in de wereld vinden waar je aankomt, een plek die je voor jezelf moet bouwen en een plaats waar je tot rust kan komen. In de film (31min) komen alle vrouwen uit het gelijknamige boek even aan het woord. We laten u reeds kennismaken met enkele beelden uit deze film (5 min).

Een film en een boek dat is het resultaat van een samenwerking tussen de Vrouwenraad en 21 vrouwelijke vluchtelingen komende uit vijftien landen. Deze moedige vrouwen vertellen hoe zij met vallen en opstaan een nieuwe thuis bouwen waar ze een toekomst voor zichzelf zien. Een thuis zoeken betekent een plek in de wereld vinden waar je aankomt, een plek die je voor jezelf moet bouwen en een plaats waar je tot rust kan komen.

In de film (31min) komen alle vrouwen uit het gelijknamige boek even aan het woord. We laten u reeds kennismaken met enkele beelden uit deze film (5 min).

 

 

I want to pee free
Op 19 november 2018 voerde de Vrouwenraad samen met vzw Plasactie actie voor meer propere, gratis toegankelijke toiletten. Met de ludieke song ‘I want to pee free’, gebaseerd op ‘I want to break free’ van Queen, klagen we de huidige sanitaire toestand aan.

Op 19 november 2018 voerde de Vrouwenraad samen met vzw Plasactie actie voor meer propere, gratis toegankelijke toiletten.
Met de ludieke song ‘I want to pee free’, gebaseerd op ‘I want to break free’ van Queen, klagen we de huidige sanitaire toestand aan.

 

Feminist Lab 2018
Op 14, 15 en 16 september 2018 vond het eerste Feminist Lab van de Vrouwenraad plaats. 25 jonge feministen kwamen drie dagen lang samen om te discussiëren, bij te leren én de wereld te veranderen. Was je er niet bij? Niet getreurd! Dit filmisch verslag geeft je een unieke inkijk in wat er allemaal gebeurde.

Op 14, 15 en 16 september 2018 vond het eerste Feminist Lab van de Vrouwenraad plaats. 25 jonge feministen kwamen drie dagen lang samen om te discussiëren, bij te leren én de wereld te veranderen.

Was je er niet bij? Niet getreurd! Dit filmisch verslag geeft je een unieke inkijk in wat er allemaal gebeurde.

 

'Miriam' the movie
De Vrouwenraad coördineerde het MIRIAM-project (2016-2017). Dit filmpje maakt duidelijk wat het project betekende op lokaal vlak, voor de alleenstaande mama’s, de professionals en alle stakeholders die bijgedragen hebben tot het succes van het project.

De Vrouwenraad coördineerde het MIRIAM-project (2016-2017).
Dit filmpje maakt duidelijk wat het project betekende op lokaal vlak, voor de alleenstaande mama’s, de professionals en alle stakeholders die bijgedragen hebben tot het succes van het project.

Het project 'MIRIAM' wil door middel van intensieve begeleiding de empowerment van alleenstaande moeders in het OCMW verhogen, het sociaal isolement doorbreken en de armoede terugdringen, dit alles met het oog op maatschappelijke en socio-professionele integratie. Speciaal daartoe aangestelde casemanagers werken een programma uit met zowel individuele als collectieve begeleiding, vanuit een holistisch en gendersensitief perspectief. Zo wordt er gewerkt rond informatie, participatie, kennen en gebruikmaken van rechten, toeleiding naar dienst– en hulpverlening en naar vorming. Ook de ontwikkeling van een kritisch bewustzijn en werken aan verandering, zelfbeeld en zelfvertrouwen maken deel uit van de begeleiding.

 

Prostitutie: business of vrouwenrecht

De film ‘Prostitutie: business of vrouwenrecht’ (23’), gerealiseerd door Elisabeth Evrard en Fanny Joachim, is een weergave van de conferentie ‘The growing threat of trafficking in women, sexual exploitation and prostitution: protecting human rights of women’.

In oktober 2016 organiseerde de Vrouwenraad samen met de Conseil des Femmes Francophones de Belgique dit internationaal congres. Een panel boog zich over de genderdimensie van mensenhandel. Experten uit heel Europa besteedden ruime aandacht aan beleid en wetgeving. Bijdragen over uitstapprogramma’s werkten inspirerend.
 

Buddyproject 'Vrouwen ontmoeten vrouwen'

Doe mee aan het buddyproject ‘Vrouwen ontmoeten Vrouwen’!

De Vrouwenraad samen met enkele buddyvrijwilligers stellen de buddywerking voor en doen een oproep om ook buddy te worden. 

Met Valentijn zeggen jongeren nee tegen geweld

Op Valentijnsdag 2015 organiseert de Vrouwenraad samen met zijn partners van het platform One Billion Rising België (OBR) de derde editie van de wereldwijde actiedag tegen geweld. Deze ludieke OBR-actie op het Europakruispunt voor Brussel Centraal met een 300-tal deelnemers kon op de belangstelling van vele voorbijgangers rekenen.

 

DVD 'Zina&Mina tales, singles intercultureel bekeken'

De DVD “Zina & Mina-tales, singles intercultureel bekeken”,  is een persoonlijk  live-verslag van zes vrouwen,  allemaal single met en zonder kids  en  heel divers qua achtergrond en herkomst.  In een patchwork van persoonlijke verhalen richten we de spots op de ‘actrices van dienst’:  Anna die Italiaanse roots heeft,  Lubov afkomstig uit Rusland,  de Belgische  Catherine  en Hedwig , Jamila uit Marokko en Modi uit Congo.

De Vrouwenraad wil door het zo breed mogelijk vertonen van deze  DVD de publieke opinie, het beleid en allerlei organisaties sensibiliseren voor gelijke kansen v/m, voor de problematiek van de meervoudige discriminatie (alleenstaand, al/of niet  afkomstig uit een ander land,  vrouw,  sociaal-economische positie).  De De Vrouwenraad wil finaal  bijdragen tot de versterking van de maatschappelijke participatie van groepen alleenstaande vrouwen  die te maken hebben met dubbele barrières.