Geweld
Omzeggens iedereen krijgt in zijn/haar leven te maken met één of meerdere vormen van geweld. De gevolgen van fysiek, seksueel, psychisch, sociaal of structureel geweld zijn niet te onderschatten en vormen een belangrijk maatschappelijke probleem.
De Vrouwenraad zet al decennia in op de strijd tegen geweld op vrouwen, mannen en kinderen
Op 3 december 2015 stemde de plenaire van de Kamer het CAHVIO-Verdrag of het zogenaamde Verdrag Van Istanbul. Voluit: het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld en op 10 december 2015 stelde de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen het vijfde Nationaal ActiePlan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld | 2015-2019 (NAP) voor, dat voor een groot deel gebaseerd is op het Verdrag. Voor het eerst zet het NAP ook sterk in op seksueel geweld.
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen publiceerde in juni 2018 het Tussentijds rapport over de uitvoering van het Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld 2015-2019.
GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) heeft als opdracht om de uitvoering van het Verdrag van Istanbul in de 33 landen, die het al geratificeerd hebben en in werking hebben laten treden, te monitoren en te evalueren. In 2019 start GREVIO met de evaluatie van België. Meer info over dit proces staat te lezen in het Vrouwenraaddocument Toezicht en monitoring van het Verdrag van Istanbul. België stelt voor GREVIO een landenrapport op. In 2018 hebben verschillende Franstalige en Nederlandstalige vrouwenorganisaties een coalitie gevormd, die een schaduwrapport voorbereidde. De Vrouwenraad heeft hiervoor Nederlandstalige stakeholders bevraagd. Het Schaduwrapport werd op 18 februari 2019 aan GREVIO bezorgd. Het rapport is opgesteld vanuit de ervaringen van vrouwen, wat overeenkomt met de invalshoek van het Verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Het rapport werd opgesteld door de coalitie ‘Samen tegen Geweld’, onder leiding van La Voix des Femmes. Voor Vlaanderen bevroeg de Vrouwenraad zijn eigen leden en gaven ook andere stakeholders hun input (Ella, Furia, IML vzw, Zijn, Gams, Family Justice Center Antwerpen, CAW Oost-Brabant ,Wij Spreken voor onszelf , Progress Lawyers, Persephone, De Mens Nu, ACLVB Women, Afdeling diversiteit en gelijke kansen - directie samenleving Stad Leuven).
Zie onderstaande documenten: het volledig rapport in het Frans, de samenvatting , de 10 aanbevelingen en de volledige lijst aanbevelingen in het Nederlands.
Tegelijk heeft de Vrouwenraad een nieuw Vrouwenraadmemorandum gendergerelateerd geweld 2019
Kortfilm Quality Time en Toolkit: Seksueel geweld in je relatie Zijn in beweging tegen Geweld en Vrouwenraad 2018
|