Er worden meer jongetjes dan meisjes geboren met een aangeboren afwijking. Naarmate de kinderen ouder worden groeit het verschil nog meer tussen jongens en meisjes en dit doorheen het kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs: jongens zijn in de meerderheid, nadien ook nog de volwassenen mannen.
Maar er komt ergens een kantelmoment. We zien dat het aantal vrouwen met een handicap/beperkingen het aantal mannen in absolute cijfers overstijgt vanaf de leeftijd van 50 jaar en dit aanzienlijk tussen 80 en 90 jaar. Vrouwen zijn in die oudere leeftijdsgroepen dan ook wel in de meerderheid maar in verhouding tot mannen zijn er ook meer vrouwen die met beperkingen moeten leven.
Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen in de oudere leeftijdsgroepen meer worden geconfronteerd met degeneratieve beperkingen terwijl mannen meer letsel-gerelateerde beperkingen ervaren.
Mensen met een handicap krijgen meer te maken met armoede maar vrouwen met een handicap zijn als groep armer dan mannen met een handicap.
Vrouwen met een handicap zijn minder aanwezig op de arbeidsmarkt dan mannen met een handicap en dan vrouwen zonder handicap en ze ontvangen gemiddeld een lager loon.
Eén van de grondbeginselen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van Personen met een Handicap is de gelijkheid van man en vrouw. Artikel 6 stelt dat vrouwen en meisjes met een handicap te maken krijgen met meervoudige discriminatie en dat de staten alle passende maatregelen moeten nemen om de volledige ontwikkeling, positieverbetering en autonomie van vrouwen te waarborgen. Artikel 19 gaat over deïnstitutionalisering, namelijk de vrije keuze om te wonen in de samenleving en er ondersteuning bij krijgen. Artikel 27 garandeert het recht van personen met een handicap op werk op voet van gelijkheid met anderen (vanuit de inclusie-invalshoek). Artikel 28 waarborgt een behoorlijke levensstandaard en sociale bescherming. De combinatie van deze artikels zou een basis moeten zijn voor een rechtvaardige, billijke en genderbewuste uitbouw van sociale ondersteuningsmaatregelen door de overheden voor personen met een handicap.
De Belgische en Vlaamse overheden hebben in de loop van de jaren een systeem van voorzieningen en bescherming uitgebouwd voor personen met een handicap, grosso modo voor de categorieën minderjarigen, volwassenen en gepensioneerden.
In het infodossier gaan we na in welke mate het beleid rekening houdt met het genderperspectief en/of met meervoudige discriminaties. We geven ook een stand van zaken van wat er bestaat op het vlak van uitkeringen in het kader van de sociale zekerheid, sociale bescherming en andere tegemoetkomingen op federaal en Vlaams niveau. Per deelrubriek voegen we cijfers m/v toe, indien ze beschikbaar zijn. We besteden ook aandacht aan de arbeidsgehandicapten. |